Co s sebou na výlet?
Řeknu vám, po poslední zkušenosti s nákupem v na víkendový výlet, toho mám už vážně plné zuby! Copak člověk dneska nesežene oplatek, čokoládu nebo sušenky bez toho, aniž by všechno chutnalo jako umělá hmota a bylo šizené na všem, kromě barevného obalu?! Čokoláda s rostlinným tukem namísto kakaa? Umělá sladidla místo obyčejného cukru? Mléko nahrazené práškovým odstředěným fujtajblem? A to ani nemluvím o obyčejných špekáčcích, které jsme si chtěli s kamarády vzít s sebou na túru po Beskydech. Maso? Ale kdeže... hromada sóji, mouky a kůže...
Po těchhle děsivých supermarketových zážitcích mi vychází jediné schůdné řešení - dneska už je vážně nutné číst recenze nejen na elektroniku, spotřební zboží nebo kosmetiku, ale dokonce i na jídlo! Je zbytečné lamentovat nad tím, kam ten svět spěje. Možnost je jen jediná. Podobné šizené výrobky v regálech ignorovat a zásadně nekupovat.
Abych neopakoval chyby ostatních a nekupoval tyhle parodie na jídlo, čtu pravidelně několik webů, které se věnují mimo jiné i potravinovým recenzím. Jedním z těch, které proklikávám nejčastěji je TestBlog.cz, kam přispívají hlavně obyčejní lidé, kteří vyzkoušeli jídlo nebo pití na vlastní chuťové buňky a můžou tak zodpovědně říct, jestli jde o poživatelnou věc, nebo bych pomalu riskoval vlastní zdraví. Líbí se mi také, že se autoři v článcích nevyhýbají ani opsání toho miniaturního písma na obale, které říká, z čeho se vlastně potravina skládá. Kolikrát jsem totiž v obchodě na nervy z toho, že nemůžu to mikropísmo bez brýlí přeluštit.
A poučení a rada pro všechny výletníky a výletnice jako já? Pokud máte příbuzné a kamarády na venkově, kupujte co nejvíc jídla od nich. Nemáte-li štěstí v podobě možnosti se k tomuhle opravdovému jídlu dostat – zbývá vám už jen to, co mě. Číst recenze, spoléhat se na vlastní úsudek o použitých surovinách a sdělovat na internetu své názory na některé „poživatiny“ prodávané v obchodech.
Publikováno: 21. 08. 2013
Kategorie: Sport a turistika